Jedzenie jagód korzystnie wpływa na serce. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Queen’s University w Belfaście wykazało, że ludzie, którzy jedli pokarmy bogate we flawonoidy, mieli niższe ciśnienie krwi – donosi British Heart Foundation.

Truskawki i jagody są bogate w dobroczynne związki roślinne zwane antocyjanami, które nadają jagodom czerwony, błękitny i fioletowy kolor. Naukowcy powiązali te związki z poprawą zdrowia ludzkiego.

Badania wykazały, że kobiety, które jadły więcej niż trzy porcje jagód lub truskawek tygodniowo, miały 34-procentowe zmniejszenie ryzyka zawału serca w porównaniu do kobiet, które jadły mniej jagód.

Ponadto naukowcy uważają, że antocyjany uelastyczniają naczynia krwionośne i pomagają normalizować ciśnienie krwi, które jest jednym z czynników ryzyka zawału serca.
Dlaczego jeszcze warto jeść jagody?
Owoce te są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak: witamina C, A, B, PP, selen, miedź, cynk i mangan.

Dodaj komentarz