Jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty

W pierwszym tego rodzaju badaniu, japońscy naukowcy odkryli związek między spożywaniem grzybów a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Chociaż wielkość efektu jest stosunkowo niewielka, ustalenia te prawdopodobnie zainspirują wielu badaczy do dalszych badań.

National Cancer Institute przewiduje, że w Stanach Zjednoczonych w 2019 r. pojawi się 174 650 nowych przypadków raka prostaty. Chociaż leczenie tego typu raka stale się poprawia, nie ma ani lekarstwa, ani żadnego sposobu, aby mu zapobiec. Jednak dowody sugerują, że zdrowe odżywianie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten typ nowotworu.

Zespół naukowców stwierdził, że ekstrakt ze sproszkowanych białych grzybów, był w stanie obniżyć poziom antygenu specyficznego dla prostaty (PSA) – głównego biomarkera raka prostaty – i wzmocnił odpowiedź immunologiczną organizmu na raka.

Najnowsze badanie jest pierwszym, które analizowało związek między spożyciem grzybów a występowaniem raka prostaty. Badacze opublikowali swoje odkrycia w czasopiśmie „International Journal of Cancer”.

Dodaj komentarz