Japoński sekret długowieczności
Japońscy naukowcy uważają, że stosowanie fermentowanych produktów sojowych, takich jak miso i natto, jest skutecznym sposobem uniknięcia przedwczesnej śmierci.
Eksperci przeanalizowali wyniki badania, w którym wzięło udział 42 750 mężczyzn i 50 165 kobiet w wieku od 45 do 74 lat. Wolontariusze wypełnili kwestionariusze dotyczące swoich nawyków żywieniowych, stylu życia i stanu zdrowia. Okres obserwacji trwał prawie 15 lat. W tym czasie odnotowywano wszystkie zgony.
Okazało się, że sfermentowane ziarna soi zmniejszyły prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci o 10 procent, ale ogólne spożycie produktów sojowych nie wpłynęło na ten wskaźnik. Mężczyźni i kobiety, którzy jedli miso i natto, byli też w mniejszym narażeni na choroby sercowo-naczyniowe. Jednocześnie, nie wykryto wpływu soi na ryzyko pojawienia się raka.
Fermentowane produkty sojowe zawierają więcej błonnika, potasu i składników bioaktywnych niż ich niesfermentowane odpowiedniki, co tłumaczy tę korelacje. Chociaż badanie było obserwacyjne, to znaczy, że na podstawie jego wyników nie można ustalić związku przyczynowego, pojawia się coraz więcej dowodów wskazujących na to, że produkty sojowe mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.