Jakie są najlepsze pokarmy dla zdrowia serca?

Jest wiele rzeczy, które możemy zrobić, żeby nasze serce było zdrowe i wolne od chorób. Możemy regularnie je badać, codziennie ćwiczyć, rzucić palenie lub podjąć kroki w celu zmniejszenia poziomu stresu, którego na co dzień doświadczamy. Wszystkie te rzeczy mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego serca. Ale jedną z najprostszych zmian w stylu życia, która przyniesie korzyści naszemu sercu, jest obserwowanie tego, co spożywamy.

Prawie 6 milionów ludzi żyje obecnie z niewydolnością serca, a około połowa z nich umrze w ciągu 5 lat od postawienia diagnozy. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) ostrzega, że ​​spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, cholesterolu lub sodu, może być bardzo niekorzystne dla serca. Tak więc, podejmując kroki w celu zminimalizowania ryzyka chorób serca, z pewnością należy przyjrzeć się baczniej swojej diecie.

Oto jedne z najlepszych pokarmów, które mogą zapewnić nam zdrowe serce.

1. Szparagi

Szparagi są naturalnym źródłem kwasu foliowego, który pomaga zapobiegać gromadzeniu się w organizmie aminokwasu zwanego homocysteiną. Wysokie poziomy homocysteiny zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób związanych z sercem, takich jak choroba wieńcowa i udar.

2. Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica

Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica – znane jako rośliny strączkowe – znacząco zmniejszają poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Są one również wypełnione włóknami, białkami i polifenolami przeciwutleniającymi, z których wszystkie mają korzystny wpływ na serce i ogólny stan naszego zdrowia.

3. Jagody

Jagody również są pełne polifenoli przeciwutleniających, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Owoce te są doskonałym źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witaminy A i C oraz mają niską zawartość tłuszczu.

4. Brokuły

Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie gotowanych na parze brokułów, może obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.

5. Nasiona Chia i siemię lniane

Nasiona te są bogatym źródłem kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego, takich jak kwas alfa-linolenowy. Omega-3 mają wiele korzystnych efektów, takich jak obniżenie poziomu trójglicerydów, LDL i całkowitego cholesterolu. Zmniejszają również ciśnienie krwi i minimalizują nagromadzenie tłuszczowych blaszek w tętnicach. Omega-3 zmniejsza ryzyko zaburzeń, które mogą prowadzić do zawału serca, takich jak zakrzepica i arytmie.

6. Ryby bogate w kwasy omega-3

Ryba jest silnym źródłem wspomagających serce kwasów tłuszczowych omega-3 i białka, ale ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Osobom, które cierpią na choroby serca lub są narażone na ryzyko ich rozwoju, często zaleca się zwiększenie spożycia omega-3 poprzez jedzenie ryb.

7. Zielona herbata

Badania wykazały, że picie zielonej herbaty wiąże się z niewielką redukcją cholesterolu, który, jak wiemy, jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do chorób serca i udaru mózgu. W innym przeglądzie badano wpływ picia zielonej herbaty na osoby z wysokim ciśnieniem krwi. W raporcie stwierdzono, że zielona herbata była związana z obniżeniem ciśnienia krwi. Ale autorzy nie byli w stanie określić, czy to niewielkie zmniejszenie może pomóc w zapobieganiu chorobom serca.

8. Orzechy

Migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy pekan, pistacje i orzechy włoskie, są smakołykami, które sprzyjają zdrowiu naszego serca. Orzechy te są pełne białka, błonnika, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Podobnie jak ryby i siemię lniane, orzechy włoskie są wypełnione kwasami tłuszczowymi omega-3, co sprawia, że ​​są one bardzo zdrową przekąską.

Dodaj komentarz