Jakie negatywne skutki, oprócz otyłości, powoduje nadmiar cukru?

Cukier, w odpowiedniej ilości jest niezbędnym składnikiem dla organizmu człowieka. Wiele lat temu bogate w cukry owoce pozwalały ludzkości przeżyć. Dostarczały one bowiem energii, pomagały również gromadzić tłuszcz, bez którego niejednokrotnie nie dałoby się przetrwać.

W wyniku niegdysiejszej funkcji cukru, mózgi ludzkie wykształtowały w sobie prawie nienasycone zapotrzebowanie na cukier. Jednak to, co kiedyś było konieczne do przeżycia, obecnie przynosić może więcej szkód niż korzyści. Oprócz oczywistych, negatywnych skutków, jak zepsute zęby czy duży przyrost masy ciała, istnieje wiele „głębszych” konsekwencji.

Serce

Cukier dostaje się do układu krwionośnego, a stamtąd do serca, wpływając nań negatywnie. Jak pokazują artykuły opublikowane w 2013 roku w „Journal of the American Heart Association”, duże ilości cukru osłabiają pracę serca. Taki długotrwały wpływ może prowadzić do zatrzymania mięśnia sercowego. Ponadto, duże ilości fruktozy – cukru występującego głównie w owocach – obniżają poziom „dobrego” cholesterolu, a stymulują produkcję trójglicerydów, które zwiększają ryzyko zawału.

Mózg

Jak pokazują badania przeprowadzone w 2002 roku przez zespół z Uniwersytetu Kalifornii w Los Angeles, dieta bogata w cukier wpływa na ilość substancji zwanej neurotropowym czynnikiem pochodzenia mózgowego. Jest to białko wydzielane przez neurony, ich niedobór może powodować problemy z zapamiętywaniem i gromadzeniem informacji. Inne badania wykazały również zależność między niedoborem tej substancji a skłonnościami do depresji i demencji.

Nerki

Nerki to organy odgrywające niezastąpioną rolę przy filtrowaniu krwi. Filtrowanie cukru przysparza im ponadprzeciętnego wysiłku, w konsekwencji uszkadza je i może osłabić ich pracę. Może także doprowadzić do całkowitego zaniku funkcji oczyszczającej nerek. Osoby z takimi schorzeniami mogą liczyć jedynie na przeszczep organu lub ciągłą dializę krwi.

Życie seksualne

Duże ilości cukru zaburzają przepływ krwi, a co się z tym wiąże, mogą osłabić erekcję u mężczyzn. Ponadto, badania z 2007 roku pokazały, że spożywanie zbyt dużych ilości fruktozy i glukozy może dezaktywować gen regulujący poziomy testosteronu oraz estrogenu w organizmie, dwóch istotnych dla seksu hormonów.

Stawy

Według badań opublikowanych w „American Journal of Clinical Nutrition” w 2002 roku, zwiększone ilości spożywanego cukru mogą wywoływać zapalenie stawów. Z tego powodu osoby cierpiące na artretyzm, czy inne schorzenia stawów, powinny ograniczyć spożywanie tej substancji. Jednakowoż, jak widać, ograniczenie cukru wpłynie lepiej na zdrowie również innych osób.

Skóra

Jak powiedział dermatolog i ekspert od żywienia, dr Nicholas Perricone w wywiadzie dla „The Huffington Post”, duże ilości cukru powodują wręcz wybuch różnych schorzeń na skórze. Tak jak w przypadku stawów, cukier wywołuje stany zapalne skóry, przyspiesza wytrącanie się kolagenu i elastyny, a to z kolei postarza skórę – staje się ona zwiotczała, tworzą się na niej zmarszczki.

Wątroba

Spożywanie dużych ilości cukru powoduje też odkładanie się tłuszczu w wątrobie, co może prowadzić do jej zapalenia. Nieleczone zapalenie może mieć podobny efekt, co nadmierne i długotrwałe spożywanie alkoholu. Jak podkreśla dr Aseem Malhotra, kardiolog z Londynu, najbardziej szkodliwym czynnikiem dla wątroby jest alkohol, a tuż po nim – odkładanie się tłuszczu w tym narządzie, co spowodowane jest złą dietą.

Dodaj komentarz