Jaka dieta dla osób ze stwardnieniem rozsianym?

Stwardnienie rozsiane jest uważane za chorobę autoimmunologiczną, w której własny układ odpornościowy, błędnie atakuje normalne tkanki ciała. W SM ataki te są skierowane na mielinę w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN).

SM różni się w zależności od osoby, więc nie ma „standardowego” zestawu objawów dla SM. Jednak wiemy, że typowe objawy stwardnienia rozsianego to: drętwienie lub mrowienie w różnych częściach ciała, osłabienie jednej lub więcej części ciała, trudności w chodzeniu, zawroty głowy, zmęczenie, wizualne rozmycie i czasami podwójne widzenie.

Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne dla osób ze stwardnieniem rozsianym (SM)?

Zdrowe odżywianie jest ważne dla każdego, ale jest szczególnie ważne, jeśli cierpisz na przewlekłą chorobę, taką jak np. stwardnienie rozsiane. Dobre odżywianie, zwłaszcza odpowiednia ilość kalorii i białka, zapewnia energię, przyspiesza gojenie ran i pomaga zwalczać infekcje.

Jakie są podstawowe wytyczne żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym (SM)?

Spożywaj różnorodną żywność.
Utrzymuj prawidłową wagę poprzez odpowiednią równowagę pomiędzy ilością ćwiczeń a ilością spożywanego jedzenia.
Wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Postaraj się ograniczyć ilość spożywanego cukru oraz soli.
Jeśli zdecydujesz się pić napoje alkoholowe, nie spożywaj więcej niż jednego lub dwóch drinków dziennie.
Ogranicz spożycie kofeiny.

Dodaj komentarz