Jak zmniejszyć ryzyko stwardnienia rozsianego?
Naukowcy z University of Curtin w Australii odkryli, że spożywanie dużych ilości ryb i warzyw, zmniejsza ryzyko stwardnienia rozsianego.
Specjaliści przeanalizowali dane uzyskane podczas długotrwałego badania Ausimmune, które przeprowadzono w latach 2003-2006. Badacze poszukiwali związku między czynnikami środowiskowymi a chorobami demielinizacyjnymi (w tym stwardnieniem rozsianym), w których zniszczona jest osłona mielinowa neuronów układu nerwowego. Badanie było obserwacyjne i porównywano w nim osoby chore i zdrowych ludzi.
W badaniu wzięło udział 252 pacjentów ze stwardnieniem rozsianym i 446 osób bez problemów zdrowotnych. Wolontariusze wypełnili ankiety dotyczące żywności, w których wskazali, które potrawy najczęściej spożywają.
Uczestnicy najczęściej stosowali jedną z dwóch rodzajów diety – zdrową (jaja, ryby, warzywa) lub zachodnią dietę (mięso, wysokotłuszczowe pokarmy). Badacze wykazali, że skłonność do jedzenia ryb i warzyw, była powiązana z 50-procentowym zmniejszeniem ryzyka stwardnienia rozsianego. Jednocześnie, naukowcy nie zaobserwowali zwiększenia ryzyka choroby przy częstszym spożywaniu mięsa.