Jaja – ile dziennie można bezpiecznie zjeść?
Zdaniem naukowców z Harvard University School of Public Health.
umiarkowane spożycie – do jednego jaja dziennie – nie powoduje żadnych szkód zdrowotnych, w szczególności dla naszego układu sercowo-naczyniowego.
Według szefa Departamentu Żywienia, Franka Hu, człowiek może bezpiecznie zjeść na śniadanie i dwa jajka, ale nie więcej niż raz lub dwa razy w tygodniu. Żółtko jaja zawiera dużo cholesterolu, a nadmiar tej substancji we krwi wiąże się z wysokim ryzykiem miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Naukowcy doszli do tego wniosku na podstawie wyników badania, w którym w ciągu 34 lat wzięło udział 215 tysięcy kobiet i mężczyzn, którzy nie mieli poważnych chorób przewlekłych.
Osobom z cukrzycą typu 2, zaleca się rzadsze spożywanie jajek ze względu na zwiększone ryzyko chorób serca.