Gorące napoje zwiększają ryzyko raka przełyku

Picie zbyt gorącej kawy lub herbaty, może podwoić ryzyko zachorowania na raka przełyku. Wnioski te płyną z najnowszych badań przeprowadzonych przez American Cancer Society.

W badaniu wzięło udział ponad 50 tysięcy osób, których stan zdrowia obserwowano w latach 2004-2017. W trakcie eksperymentu, wykryto 317 przypadków nowotworów złośliwych w górnym odcinku przewodu pokarmowego (najczęściej u mężczyzn w wieku od 60 do 70 lat). Objawy obejmowały: trudności w połykaniu, uporczywą niestrawność lub zgagę, nudności po jedzeniu, utratę apetytu i masy ciała oraz ból w górnej części brzucha, klatce piersiowej lub plecach.

Okazało się, że ludzie, którzy pili kawę lub herbatę podgrzaną do 75 stopni Celsjusza, o 90 procent częściej chorowali na raka. Liczba ta była 2,4 razy wyższa niż u tych, którzy spożywali napoje, które były schłodzone do 60 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz