FDA opublikowała listę rakotwórczych produktów spożywczych
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zidentyfikowała liczne produkty spożywcze zawierające substancje rakotwórcze.
Naukowcy odkryli śladowe ilości substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w ananasach i ignamach. Wyższe stężenie związków, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych, stwierdzono w mięsie, produktach mlecznych, ciastach czekoladowych i mleku czekoladowym.
Poziomy PFAS przekraczające normy Agencji Ochrony Środowiska (EPA) odkryto w mięsie mielonym z indyka, stekach, hot-dogach, kotletach jagnięcych, udach z kurczaka, tilapii, dorszu, jesiotrze, łososiu, krewetkach i sumach. Stwierdzono również, że poziomy PFAS występują także w wodach pitnych i podziemnych.
Chociaż eksperci uważają, że PFAS w takich ilościach z małym prawdopodobieństwem stanie się problemem dla ludzi, w niektórych produktach, takich jak mleko krowie, zawartość substancji per- i polifluoroalkilowych była kilkadziesiąt razy wyższa niż poziom bezpieczny dla zdrowia ludzkiego. Ponadto, istnieje około pięciu tysięcy odmian PFAS, ale EPA opracowała zalecenia tylko dla dwóch typów: kwasu perfluorooktanowego (PFOA) i kwasu perfluorooktanosulfonowego (PFOS).