Fast foody zwiększają ryzyko niepłodności u kobiet

Naukowcy z University of Adelaide w Australii odkryli, że kobiety, które często jedzą fast foody i spożywają niewiele owoców, mają gorszą płodność. Artykuł z wynikami badań opublikowano w czasopiśmie „Human Reproduction”.

Badaniem objęto 5598 par z Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Irlandii. Kobiety wypełniły ankiety dotyczące żywności, które miały określić ich dietę na miesiąc przed poczęciem. Naukowcy oszacowali, jak często spożywały one owoce, zielone warzywa liściaste, ryby i fast foody, w tym hamburgery, pizzę, smażonego kurczaka i frytki.  Z analizy wykluczono pary, u których niepłodność była leczona z powodu dysfunkcji mężczyzn.

Okazało się, że osiem procent par (468) nie mogło począć dziecka przez dłużej niż rok i dlatego zostały zaklasyfikowane jako niepłodne. 39 procent kobiet było w stanie zajść w ciążę w ciągu miesiąca. Jednocześnie u tych, którzy jedli małe ilości owoców i warzyw, ryzyko niepłodności wzrosło z 8 do 12 procent.

Spożywanie fast food częściej niż cztery razy w tygodniu, zwiększyło prawdopodobieństwo niepowodzenia ze strony układu rozrodczego, aż o 16 procent.

Dodaj komentarz