Dramatyczne skutki nadmiernego spożycia soli
Naukowcy z Uniwersytetu w Waszyngtonie doszli do wniosku, że nadmierne spożycie soli i niewystarczająca ilość spożycia pełnych ziaren, owoców i warzyw, przyczynia się do śmierci 11 milionów ludzi rocznie.
Eksperci szacują, że niezdrowa dieta jest częstszą przyczyną śmierci niż palenie. Każdego roku z powodu zbyt dużej ilości sodu w żywności, na świecie umiera pięć milionów ludzi, kolejne cztery miliony umierają z powodu zbyt niskiego spożycia pełnych ziaren a kolejne dwa miliony z powodu zbyt małej ilości spożytych owoców. Ta niezrównoważona dieta prowadzi do chorób układu krążenia, niektórych rodzajów nowotworów i cukrzycy.
Najmniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci mają ludzie, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się dużą ilością błonnika, owoców, warzyw i orzechów, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oliwie z oliwek. Lista krajów o najniższej śmiertelności spowodowanej nieodpowiednim odżywianiem, obejmuje Izrael, Francję i Hiszpanię. W Uzbekistanie, gdzie głównym pożywieniem jest chleb i makaron, wskaźnik śmiertelności jest najwyższy i wynosi 891 na sto tysięcy osób.
Szacuje się, że około siedmiu milionów ludzi rocznie umiera z powodu palenia. Wysoki wskaźnik śmiertelności z powodu złego odżywiania tłumaczy się tym, że na świecie jest więcej użytkowników niezdrowej żywności niż palaczy.