Dlaczego warto pić niesolony sok pomidorowy?

Japońscy naukowcy z Tokyo Medical and Dental University odkryli, że niesolony sok pomidorowy zmniejsza ciśnienie krwi i obniża poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) związanych ze „złym” cholesterolem.

W badaniu wzięło udział 184 mężczyzn i 297 kobiet w średnim wieku 58 lat, którzy w ciągu roku pili dowolne ilości soku pomidorowego. Eksperci poinformowali, że picie tego napoju przyczyniło się do obniżenia ciśnienia krwi u 94 pacjentów z nieleczonym nadciśnieniem. Ciśnienie skurczowe zmniejszyło się ze 141 do 137 milimetrów rtęci, a ciśnienie rozkurczowe zmniejszyło się z 83 do 80 milimetrów rtęci.

Poziom cholesterolu związany z cholesterolem LDL u 125 uczestników zmniejszył się średnio ze 155 do 149,9 miligramów na decylitr. Pozytywny wpływ soku pomidorowego nie zależał od płci i wieku. Nie odnotowano również istotnych różnic między sposobem życia badanych przed i po badaniu.

Dodaj komentarz