Dlaczego warto pić gorącą czekoladę?
Gorąca czekolada jest jednym z najpopularniejszych zimowych napojów. I nic w tym dziwnego, w końcu nie tylko pysznie smakuje, ale także niesie ze sobą wiele niesamowitych korzyści. Gorąca czekolada nie tylko pomoże utrzymać nam ciepło podczas mroźnych dni, ale również może zwiększyć ogólny stan naszego zdrowia.
Sama czekolada jest bogata w potężne przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom serca, przedwczesnemu starzeniu się, a nawet mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Im ciemniejsza czekolada, tym silniejsze zawiera przeciwutleniacze.
Gorąca czekolada jest wykorzystywana od wielu lat w leczeniu chorób i walki ze złym nastrojem. W przeszłości była również stosowana jako lek. W dzisiejszych czasach ludzie nie uważają gorącej czekolady za lek, ale piją ją jeszcze chętniej niż kiedykolwiek!
Oto 5 powodów, dla których warto pić gorącą czekoladę!
Zwiększa moc mózgu
Badania pokazują, że picie gorącej czekolady może pomóc zwiększyć moc mózgu i poprawić ogólny stan jego zdrowia. Flawonoidy zawarte w gorącej czekoladzie zwiększają przepływ krwi i tlenu do mózgu, co pomaga lepiej myśleć. Jeśli chcesz wzmocnić swoją pamięć, pij dwa kubki gorącej czekolady dziennie. Wówczas, nie tylko poprawisz swoją pamięć, ale również nastrój. Tylko pamiętaj, aby nie używać zbyt dużo cukru.
Zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i wino
Według badań przeprowadzonych przez Cornell University, gorąca czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata i wino. Co więcej, picie gorącej czekolady jest jednym z najpyszniejszych sposobów na walkę ze starzeniem. Gorąca czekolada zawiera trochę więcej przeciwutleniaczy niż tabliczka czekolady, które są uwalniane, gdy napój jest podgrzewany.
Poprawia nastrój
Czekolada, w tym gorąca czekolada, jest dobrze znana z tego, że poprawia nastrój. Ten smaczny napój pomaga zwalczać stres, lęk i depresję. Gorąca czekolada stymuluje uwalnianie endorfin, co pomaga poprawić nastrój i sprawia, że czujemy się szczęśliwsi. Jedynym problemem jest to, że gorąca czekolada może zawierać duże ilości cukru, co nie jest dobre dla zdrowia. Aby czerpać wszystkie właściwości tego napoju, warto rozważyć picie bezcukrowej gorącej czekolady.
Poprawia zdrowie tętnic
Zdaniem naukowców, flawonoidy znajdujące się w gorącej czekoladzie są dobre dla zdrowia tętnic. Flawonoidy zmniejszają ryzyko chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie elastyczności naczyń krwionośnych. Pij zdrową gorącą czekoladę i pamiętaj, aby robić to z umiarem. Czekolada zawiera cukry i tłuszcze nasycone, więc nie pozwalaj sobie na więcej niż 2 filiżanki dziennie.
Pomaga schudnąć
Jeśli próbujesz zrzucić kilka kilogramów, picie gorącej czekolady może pomóc ci osiągnąć ten cel. Prawidłowo przyrządzona gorąca czekolada jest pyszna i niskokaloryczna, i może być przez ciebie pita za każdym razem, kiedy masz apetyt na czekoladę. Dodatkowym plusem jest to, że picie filiżanki gorącej niskokalorycznej czekolady, zapobiega spożyciu wysokokalorycznej żywności, takiej jak np. słodkie pączki, ciastka i ciasta.
Wskazówka:
Przygotowując gorącą czekoladę możesz użyć niesłodzonego mleka kokosowego lub migdałowego, zamiast mleka krowiego. Pamiętaj, aby unikać dodawania cukru. Im mniej cukru dodajesz do napojów, tym lepiej dla twojego zdrowia.