Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie wykazują szerokie korzyści zdrowotne – od wzmocnienia zdrowia naszego serca, do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Najnowsze badania wyjaśniają mechanizmy, które mogą stać za ich licznymi walorami.
Orzechy włoskie są prawdziwą skarbnicą korzyści zdrowotnych. Jest to bogate źródło przeciwutleniaczy, poza tym, ta przepyszna przekąska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca, a nawet wzmacnia nasz mózg.
Co sprawia, że orzechy włoskie są tak potężne w walce z chorobami?
Naukowcy z University of Illinois w Urbana-Champaign, postanowili odkryć korzyści zdrowotne ukryte pod pomarszczoną skorupką orzecha włoskiego. Swoje wyniki opublikowali w czasopiśmie The Journal of Nutrition.
Badacze przyglądali się temu, jak orzechy włoskie wpływają na naszą mikroflorę jelitową – tryliony (w większości korzystnych) mikroorganizmów, które zamieszkują nasze jelita. Orzechy są cennym źródłem błonnika, a błonnik pokarmowy pomaga urozmaicić i wzmocnić bakterie jelitowe. Ale odkrycia naukowców wykraczają poza to, pokazując, że orzechy włoskie mogą również przynieść korzyści dla naszego zdrowia kardiometabolicznego i żołądkowo-jelitowego.
Orzechy włoskie podnoszą poziom korzystnego metabolitu
Żeby odkryć tajne korzyści zdrowotne orzechów włoskich, naukowcy nakarmili 18 uczestników badania 42 gramami orzechów włoskich, a 18 pozostałych uczestników nie spożywało orzechów włoskich. Badanie trwało przez 3-tygodnie i po jakimś czasie zostało wykonane powtórnie.
Chcąc zbadać wpływ orzechów włoskich na skład mikroflory, naukowcy zebrali i przeanalizowali próbki krwi i kału od uczestników zarówno na początku, jak i na końcu okresu badania. Analiza wykazała, że spożycie orzechów zwiększyło poziom trzech głównych bakterii: Faecalibacterium, Roseburia i Clostridium. Eksperci wyjaśniają, że te trzy bakterie wytwarzają metaboliczny produkt uboczny, zwany maślanem, który, jak wykazano, poprawia zdrowie okrężnicy.
Orzechy włoskie mogą obniżać rakotwórcze kwasy żółciowe
Badanie ujawniło również, że ludzie, którzy spożywali w trakcie badania orzechy włoskie, zmniejszyli tak zwane wtórne kwasy żółciowe. Podczas gdy kwasy żółciowe są normalnymi związkami, które pomagają w absorpcji lipidów, cholesterolu i niektórych witamin w przewodzie żołądkowo-jelitowym, niektóre z nich okazują się być toksyczne.
Kwasy żółciowe mogą być pierwotne lub wtórne. Ostatnio sugerowano, że przyczyniają się one do rozwoju raka okrężnicy. Wykazano, że wtórne kwasy żółciowe są wyższe u osób z rakiem jelita grubego. Badacze uważają, że sposób, w jaki drobnoustroje pochłaniają i przetwarzają energię uzyskaną z orzechów, może stanowić klucz do wpływu orzechów na nasze zdrowie.