Dlaczego warto jeść konserwy rybne?
Konserwy rybne są źródłem białka, a także niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin i pierwiastków śladowych.
Według badaczy, konserwy rybne, wbrew powszechnemu przekonaniu, nie tracą użytecznych pierwiastków – witamin D, grupy B, zwłaszcza B12, fosforu, wapnia, selenu, cynku. Związki te są niezbędne do normalnego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, krwiotwórczego, nerwowego i odpornościowego organizmu.
Eksperci uważają, że wątroba dorsza jest najlepsza, jeżeli chodzi o zawartość witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3, podczas gdy tuńczyk zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Dietetycy twierdzą, że lepiej zrezygnować z zakupu konserw w sosie pomidorowym lub oleju. Pomimo wszystkich zalet konserw w puszkach, zaleca się, aby nie spożywać ich codziennie z powodu zawartej w nich soli.