Dlaczego warto jeść brukselkę?
Ta wyjątkowo mocno znienawidzona przez dzieci i wielu dorosłych roślina, z wyglądu przypomina kapustę i zawiera mnóstwo białka, błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Jej spożywanie może mieć zasadniczy wpływ na ogólny stan naszego zdrowia.
Brukselka ma niski indeks glikemiczny, dlatego poleca się ją diabetykom i osobom stosującym dietę odchudzającą opartą na kontroli wyrzutów insuliny. W 100 gramach obecne jest 45 kalorii, 3,38 g białka i 3,8g błonnika.
Zawiera porządną dawkę flawonoidowych przeciwutleniaczy, takich jak: tiocyjaniny, indol, luteina, zeaksantyna, sulforafan i izotiocyjaniny, które chronią m.in. przed rakiem prostaty, jelita grubego i macicy. Dostarcza także diindolometanu (metabolitu indolo-3-karbinolu), który ma wpływ na sytuację układu immunologicznego – jest jedynym mediatorem odpowiedzi odpornościowej organizmu.
O szczególnych właściwościach brukselki świadczy również obecność sinigryny, glikozydu obniżającego zapadalność na nowotwór jelita grubego. Według wstępnych wyników prowadzonych właśnie badań, sinigryna niszczy komórki przedrakowe. Warzywo to jest źródłem witamin, a zwłaszcza witaminy C – na 100 gram przypada jej aż 85 mg (142% dziennego zapotrzebowania). Zestawienie z witaminami A i E umożliwia brukselce wzmożoną likwidację wolnych rodników.
Nieco innego kolorytu tej mini-kapuście nadaje witamina K (177μg/ 100g = 147% dziennego zapotrzebowania), która nie tylko wzmacnia kości i wspiera ich budowę, lecz także przeciwdziała degeneracji komórek układu nerwowego. Ma więc duże znaczenie w profilaktyce choroby Alzheimera. Z kolei, zawartość witamin z grupy B, m.in. niacyny, pirydoksyny, tiaminy, kwasu pantotenowego, pozwala organizmowi utrzymać metabolizm na odpowiednim poziomie.
W brukselce można znaleźć zaskakujące ilości minerałów, do których należą m.in. miedź, potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Biorą one udział w wielu procesach chemicznych organizmu, a wiec sprzyjają zachowaniu zdrowia.
Dietetycy przekonują, że warzywo to chroni przed awitaminozą, osteoporozą, anemią, chorobami układu krążenia oraz wieloma nowotworami.