Dlaczego smażona żywność jest niebezpieczna dla zdrowia?
Nie od dziś wiadomo, że smażona żywność jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. O wiele lepsze jest jedzenie potraw, które zostały upieczone lub ugotowane na parze.
Naukowcy z Chin udowodnili, że jedzenie smażonych potraw zwiększa ryzyko poważnych chorób układu krążenia i udaru. Badacze przeanalizowali wyniki 19 badań, w których wzięło udział 562,4 tys. osób. Średni okres obserwacji uczestników, wynosił ponad dziewięć lat. W tym czasie zidentyfikowano wśród nich 36,7 tys. przypadków chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał czy udar.
Eksperci odkryli wyraźną liniową zależność między ilością spożywanych smażonych potraw a poważnymi chorobami układu krążenia, chorobą wieńcową i niewydolnością serca. Stwierdzono, że ryzyko wzrasta z każdymi dodatkowymi 114 gramami smażonego jedzenia na tydzień.