Dlaczego powinniśmy ograniczyć spożycie soli?
Naukowcy z Imperial College of London w Wielkiej Brytanii i Northwestern University w Stanach Zjednoczonych stwierdzili, że spożywanie dużych ilości soli może być niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem, niezależnie od tego, czy starają się prowadzić zdrowy tryb życia.
Eksperci przeanalizowali dietę ponad czterech tysięcy osób w wieku 40-59 lat, które uczestniczyły w badaniu INTERMAP, które przeprowadzono w latach 1997-1999. Przez cztery dni naukowcy monitorowali wskaźniki zdrowotne wolontariuszy, w tym stężenie jonów potasu i sodu w próbkach moczu, a także ich masę i ciśnienie krwi. Ponadto, badacze określili ilość spożywanych produktów związanych z niskim ciśnieniem krwi, w tym owoców i warzyw bogatych w witaminę C, błonnika i produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Naukowcy zidentyfikowali korelację między nadciśnieniem tętniczym a spożyciem dużych ilości soli. Każde dodatkowe siedem gramów chlorku sodu, wiązało się ze wzrostem skurczowego ciśnienia krwi o 3,7 milimetra słupa rtęci. Wskaźniki ciśnienia krwi nie powróciły do normy, nawet jeśli badani często spożywali pokarmy bogate w potas i inne substancje znane z korzystnego oddziaływania na układ sercowo-naczyniowy.
Lekarze zalecają spożywanie nie więcej niż sześciu gramów soli dziennie. Niestety, jak pokazują badania, w Wielkiej Brytanii ludzie spożywają średnio 8,5 grama soli dziennie, a w USA, Chinach i Japonii – odpowiednio 9,6, 13,4 i 11,7 gramów.