Dlaczego osoby z cukrzycą powinny pić zieloną herbatę i kawę?
Naukowcy z Uniwersytetu Kyushu w Japonii odkryli korzyści płynące z zielonej herbaty i kawy dla osób z cukrzycą. Wyniki badania zostały opublikowane w „BMJ Open Diabetes Research & Care”.
Okazało się, że codzienne spożywanie tych napojów zmniejszyło ryzyko śmierci u osób z cukrzycą typu 2 o 63 procent. Według ekspertów, zielona herbata i kawa są korzystne dla zdrowia ze względu na różne związki bioaktywne, które zawierają.
W badaniu wzięło udział 4923 mieszkańców Japonii – 2790 mężczyzn i 2133 kobiety. Średni wiek ochotników wynosił 66 lat. U wszystkich uczestników rozpoznano cukrzycę typu 2 co najmniej pięć lat temu. Naukowcy odkryli, że picie co najmniej czterech filiżanek zielonej herbaty dziennie oraz dwóch lub więcej filiżanek kawy zmniejsza ryzyko śmierci o 63 procent.
Eksperci wyjaśnili, że zielona herbata zawiera kilka związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych, w tym fenole, teaninę i kofeinę. Ponadto, kawa zawiera wiele biologicznie aktywnych składników, w tym fenole.
„Jest możliwe, że połączone działanie tych dwóch napojów wzmacnia ten efekt” – czytamy w artykule.
Wcześniej naukowcy z Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu w Mediolanie we Włoszech odkryli, że nadwaga jest najważniejszym czynnikiem w rozwoju cukrzycy, a utrata wagi może zapobiec chorobie, a nawet odwrócić jej rozwój.