Dlaczego lepiej wystrzegać się napojów ze słodzikami?
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali, że napoje zawierające substancję słodzącą sukralozę mogą zwiększać apetyt i głód u otyłych kobiet. Szczegółowy raport z badania opublikowano w czasopiśmie „JAMA Network Open”.
Pomimo powszechnego rozpowszechnienia produktów zawierających substancje słodzące, wśród naukowców i lekarzy nadal nie ma zgody co do szkodliwości lub korzyści ich stosowania.
W eksperymencie przeprowadzonym przez naukowców z University of Southern California, 74 osoby wypiły 300 mililitrów napojów słodzonych odpowiednio sacharozą (cukrem powszechnym) i sukralozą oraz wody podczas trzech wizyt po 12-godzinnym nocnym poście. Wśród uczestników podzielonych na trzy grupy – zdrową wagę, nadwagę i otyłość – znalazły się równe pod względem liczebności grupy kobiet i mężczyzn.
Dwie godziny później badacze korzystając z funkcjonalnej tomografii magnetycznej (fMRI) monitorowali aktywację obszarów mózgu zaangażowanych w regulację apetytu, a także mierzyli poziom glukozy, insuliny i innych hormonów metabolicznych we krwi.
Analiza danych fMRI wykazała, że aktywność obszarów mózgu związanych z głodem wzrosła w dwóch grupach – u kobiet i osób z otyłością, które piły napoje z sukralozą. Dodatkowo wszystkie grupy osób, które spożywały słodzik, wykazały spadek poziomu hormonów sytości. Kobiety spożywające napoje z sukralozą zjadały więcej jedzenia w bufecie – czego jednak nie zaobserwowano u mężczyzn.