Dietetyk obala mit o niebezpieczeństwach majonezu. Czy warto go jeść?
Zdaniem dietetyków, majonez wcale nie szkodzi zdrowiu i warto go jeść. Kluczem jest jednak umiar.
Według dietetyków, majonez nie szkodzi zdrowiu. Eksperci obalili popularny mit mówiący o tym, że ten popularny dodatek do potraw negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. W rzeczywistości, majonez może być dla nas dobry. Według dietetyków, zawartość tłuszczu w 100 gramach majonezu wynosi 67 procent, a oleju roślinnego – 99 procent, dlatego twierdzenia o nadmiernej zawartości tłuszczu są bezpodstawne.
Zdecydowanie majonez nie jest produktem, którego potrzebuje organizm. Ale oczywiście możesz to zjeść. Zawiera jajka, olej roślinny, musztardę, ocet, cukier i sól, czyli dość bezpieczne składniki – wyjaśniają eksperci.
Specjaliści zauważają, że ważne jest, aby umieć znaleźć tzw. złoty środek podczas jego stosowania i wydali zalecenia dotyczące zmniejszenia zawartości kalorii w tym sosie.
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność majonezu, możesz zmieszać go z jogurtem greckim w proporcji 50/50 lub z niskotłuszczową kwaśną śmietaną (10-15 procent) – zalecają dietetycy.
Radzą również, aby unikać majonezu, jeśli nasili się zapalenie żołądka lub zapalenie trzustki lub jeśli jesteśmy uczuleni na jajka lub musztardę.