Dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko nowotworów
Naukowcy z Beckman Institute for Advanced Science and Technology na University of Illinois, odkryli związek między dietą wysokotłuszczową a poziomem tlenku azotu w organizmie.
Tlenek azotu (NO) jest cząsteczką sygnalizacyjną zaangażowaną w stan zapalny i zwiększone ryzyko raka. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „ACS Central Science”.
Specjaliści opracowali bardzo czułą sondę molekularną BL660-NO. To nanourządzenie to grupa atomów lub cząsteczek zdolnych do wizualizacji procesów zachodzących w głębi żywych tkanek. Sonda bioluminescencyjna oddziałuje z określonymi strukturami molekularnymi, w tym przypadku z tlenkiem azotu.
Badacze wykorzystali sondę do porównania poziomu NO u myszy z rakiem piersi karmionych dietą wysokotłuszczową (60 procent kalorii) z poziomami u myszy karmionych dietą niskotłuszczową (10 procent kalorii).
W pierwszym przypadku zaobserwowali znaczny wzrost poziomu NO w mikrośrodowisku guza nowotworowego, co świadczy o jego bezpośrednim związku z procesem patologicznym. Wnioski z badania mówią wyraźnie, że dieta sprzyjająca stanom zapalnym może zwiększyć produkcję tlenku azotu. Dzieje się tak z powodu komórek odpornościowych – makrofagów i nadekspresji enzymu syntetyzującego NO, co z kolei może stymulować dalszą progresję nowotworu.