Dieta wegetariańska o 40% zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca
Najnowsze z wielu badań na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze zmniejszenia spożycia mięsa stwierdza, że dieta oparta na roślinach, niesie ogromne korzyści dla zdrowia naszego serca.
Z każdym rokiem, wegetarianizm i weganizm staje się coraz bardziej popularny. W ciągu ostatnich kilku dekad, liczne badania wykazały, że ograniczenie mięsa wpływa w pozytywny sposób na organizm. Na przykład, dieta oparta o rośliny, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego. Wegetarianizm i weganizm mogą nawet chronić przed niektórymi rodzajami raka. Najnowsza recenzja, opublikowana w czasopiśmie Progress in Cardiovascular Disease, dotyczyła korzyści płynących z diety roślinnej na zdrowie układu krążenia.
Diety oparte na roślinach a zdrowie serca
Naukowcy z Waszyngtonu doszli do wniosku, że w przypadku osób stosujących dietę roślinną:
- ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia zmniejsza się o 40 procent,
- ryzyko choroby wieńcowej zmniejsza się o 40 procent,
- zablokowane tętnice są odblokowane częściowo lub całkowicie aż u 91 procent pacjentów,
- ryzyko nadciśnienia spada o 34 procent.
Ponadto, cholesterol całkowity i lipoproteiny o niskiej gęstości lub „zły” poziom cholesterolu, są znacznie niższe u wegetarian w porównaniu z osobami, które nie są wegetarianami. Co więcej, wykazano, że dieta roślinna wiąże się również z utratą wagi.
Jak wegetarianizm chroni serce?
Wydaje się, że istnieje wiele powodów, dla których dieta roślinna jest bardziej zdrowa dla serca niż dieta mięsna. Rośliny przynoszą pewne korzyści, a mięso zwiększa pewne ryzyko. Na przykład rośliny są bogate w błonnik i składniki odżywcze, które zmniejszają stany zapalne i stres oksydacyjny. Ponadto, produkty pochodzenia zwierzęcego często zawierają dużo tłuszczu, cholesterolu, żelaza hemowego i zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska. Jest to jednak złożona interakcja i może istnieć wiele innych czynników, które pozostają jeszcze nieznane.