Dieta tęczowa – prawdziwy krok ku zdrowiu

Dzięki diecie tęczowej możemy spożywać różnorodne kolorowe potrawy, które poprawią zarówno nasze zdrowie psychiczne, jak i fizyczne.

Jak zacząć?

Mówiąc najprościej, będziesz musiał dobierać dietę na podstawie kolorów. Pomyśl o tym jak o zadaniu kolorystycznym, ale dla dorosłych.

Zacznij od czerwonego

Włącz do swojej diety pomidory, czerwoną paprykę, truskawki, arbuzy i każdą inną zdrową żywność, która ma naturalny czerwony pigment lub likopen. Czerwone pokarmy pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych, zdrowego serca i zdrowej skóry. Pomagają również zapobiegać rakowi prostaty i chorobie Alzheimera.

Żółte i pomarańczowe

Możesz spożywać żółte i pomarańczowe owoce i warzywa przez następne dwa dni. Zasadniczo mają one za zadanie chronić twoje oczy, utrzymywać zdrowe stawy, poprawiać układ odpornościowy, obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać rakowi. Przykładami takich potraw są: cytryny, dynie, marchewki, żółta papryka, żółte jabłka, ananasy, brzoskwinie, melony, morele itp.

Biały

Ściśle mówiąc, biały nie jest kolorem tęczy. Ale wszystkie kolory emanują z bieli. Ważne jest włączenie do diety białej żywności. Utrzymuje ona zdrowe serce, chroni żołądek i wzmacnia układ odpornościowy. Przykładami białej żywności są: cebula, banany, kalafiory, czosnek, rzodkiewka, ziemniaki itp.

Zielony

Korzyści z zielonej żywności są liczne – chroni oczy, utrzymuje zdrowy układ trawienny, wzmacnia kości oraz zapobiega zmarszczkom i rakowi. Przykładami takich potraw są: szpinak, ogórki, awokado, brokuły, zielone jabłka, sałata itp.

Fioletowy i niebieski

Fioletowe i niebieskie produkty zapewnią ci zdrowe włosy, utrzymają silne naczynia krwionośne, a twoje serce będzie dzięki nim pracowało lepiej. Bakłażan, purpurowa kapusta, jagody, śliwki, fioletowe winogrona, żurawina itp. są przykładami takich produktów.

Dodaj komentarz