Dieta oparta na mięsie może prowadzić do przedwczesnej śmierci

Nie jest konieczne całkowite zaprzestanie jedzenia mięsa, ale ważne jest spożywanie go z umiarem.

Według fińskich naukowców, dieta zawierająca duże ilości mięsa, może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Badacze zebrali dane dotyczące zdrowia i diety 2661 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. Ich plany żywieniowe były śledzone i rejestrowane przez ponad 22 lata. W trakcie tego okresu zmarło 1225 osób. Gdy dane porównano z danymi tych, którzy jedli mniej niż 76 gramów mięsa w ciągu dnia, okazało się, że ryzyko przedwczesnej śmierci w pierwszej grupie było wyższe o 23 procent.

Zwiększone spożycie białka było związane z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci tylko u tych, którzy cierpieli na jakąś poważną dolegliwość. Naukowcy odkryli jednak, że wyższy stosunek białka mięsa do białka roślinnego, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.

Nie jest konieczne całkowite zaprzestanie jedzenia mięsa. Ważne jest jednak, żeby spożywać je z umiarem. Niektórzy ludzie jedzą mięso codziennie, a to nie jest dobry pomysł – powiedział Jyrki K. Virtanen, starszy autor badania. Virtanen, który jest profesorem nadzwyczajnym epidemiologii na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition”.

Dodaj komentarz