Dieta bogata w tłuszcze nasycone zwiększa ryzyko depresji
Absorpcja niektórych tłuszczów dietetycznych ma bezpośredni wpływ na szlaki sygnalizacji mózgowej, które z kolei wpływają na rozwój depresji.
Nowe badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Glasgow w Wielkiej Brytanii i Gladstone Institutes w San Francisco ujawniło, że spożywanie diety bogatej w tłuszcze nasycone może zwiększyć prawdopodobieństwo depresji.
Zespół badawczy pod kierownictwem prof. George’a Baillie z University of Glasgow przeprowadził wstępne badanie, w którym myszy były karmione dietą wysokotłuszczową, zawierającą do 60% zarówno nasyconych, jak i nienasyconych tłuszczów. Naukowcy odkryli, że myszy doświadczyły napływu kwasu palmitynowego do obszaru mózgu znanego jako podwzgórze, który reguluje uwalnianie różnych hormonów do krwiobiegu. Wysoki poziom tego kwasu w podwzgórzu zmienia szlak sygnałowy, znany jako cAMP/PKA, związany z depresją. Szlak ten bierze udział w wielu procesach metabolicznych, w tym sygnalizacji dopaminowej, co z kolei przyczynia się do regulacji emocji.
Związek między złą dietą a złym zdrowiem psychicznym ma sens, ponieważ kwasy tłuszczowe mogą bezpośrednio modulować ścieżkę sygnalizacyjną odpowiedzialną za rozwój depresji
– twierdzą badacze.
Odkrycia te sugerują, że spożywanie wysokotłuszczowej diety może zmienić kaskadę sygnalizacyjną i doprowadzić do rozwoju fenotypu depresji.