Dieta bogata w fast foody zwiększa ryzyko sepsy

Jak wykazali naukowcy z Portland State University, żywność bogata w tłuszcze i cukry zwiększa ryzyko ciężkiej sepsy, która może szybko doprowadzić do śmierci.

Podczas badania, myszy były karmione typową dietą zachodnią, która charakteryzuje się niską zawartością błonnika pokarmowego, a także wysokim poziomem tłuszczów i węglowodanów. Wkrótce u gryzoni wystąpiło przewlekłe zapalenie, które doprowadziło do rozwoju posocznicy (zakażenie krwi) i zwiększyły one ogólną śmiertelność w porównaniu ze zwierzętami, które odżywiały się normalnie. Według ekspertów, nie wiązało się to ze zmianami masy ciała ani składem mikrobiomu jelitowego.

Przyczyną wzrostu śmiertelności było niewłaściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, co spowodowało, że organizm był bardziej podatny na sepsę i szybką niewydolność narządową w wyniku ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Znaleziono również określone biomarkery, które można wykorzystać do identyfikacji wysokiego ryzyka sepsy w badaniach krwi.

Naukowcy mają nadzieję, że uzyskane przez nich wyniki pomogą lekarzom zapobiegać rozwojowi tego poważnego stanu u pacjentów poprzez kontrolowanie ich diety.

Dodaj komentarz