Dieta białych ludzi jest najbardziej szkodliwa dla środowiska
Badanie opublikowane w czasopiśmie „Journal of Industrial Ecology” zawiera dogłębne spojrzenie na to, co jedzą różne populacje demograficzne, ile gazów cieplarnianych jest odpowiedzialnych za wyrób tych produktów oraz ile ziemi i wody one potrzebują.
Zwyczaje żywieniowe białych osób niekorzystnie wpływają na środowisko, ponieważ spożywana przez nich żywność wymaga więcej wody i uwalnia więcej gazów cieplarnianych podczas produkcji – twierdzą badania.
Wyprodukowanie produktów spożywczych – które obejmuje produkcję, dystrybucję i odpady – w znacznym stopniu przyczynia się do zmiany klimatu, poprzez produkcję gazów cieplarnianych i wymaga znacznych ilości wody i ziemi, co również ma wpływ na środowisko – powiedział Joe Bozeman, student Uniwersytetu Illinois w Chicago w USA.
Jeśli mamy opracować politykę związaną z żywnością, zalecenia te nie mogą być uniwersalne dla wszystkich, ponieważ różne populacje mają różne wzorce żywieniowe, które mają swój unikalny wpływ na środowisko – dodał Bozeman.