Czynniki ryzyka zwiększające ryzyko raka jelita grubego

Siedzący tryb życia i złe nawyki żywieniowe, mogą powodować raka jelita grubego. Co jeszcze zwiększa ryzyko tej choroby?

Dr Gethin Williams wymienił główne czynniki ryzyka, które zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Lekarz zauważył, że istnieją pewne czynniki w występowaniu raka jelita grubego, na które nie można wpływać i nie można ich zmienić. Należą do nich wiek powyżej 50 lat, predyspozycje genetyczne, narodowość (bardziej podatne na chorobę są osoby o korzeniach afrykańskich i żydowskich), obecność chorób przewlekłych, takich jak zapalenie okrężnicy, wrzodziejące zapalenie okrężnicy czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Ekspert wyjaśnił jednak, że istnieją inne czynniki, na które można wpłynąć, aby uchronić się przed tą niebezpieczną chorobą.

Jednym z tych czynników, zdaniem eksperta, jest siedzący tryb życia i złe nawyki. Brak aktywności fizycznej lub niska aktywność fizyczna, mogą prowadzić do różnych procesów zapalnych i otyłości. A otyłość lub nadwaga, znacznie zwiększają ryzyko raka jelita grubego.

Jeśli chodzi o złe nawyki, specjalista zauważył, że nadmierne spożycie alkoholu, palenie papierosów, jedzenie fast foodów, spożywanie dużych ilości czerwonego lub przetworzonego mięsa, a także innych pokarmów bogatych w tłuszcze i kalorie z niską zawartością owoców i warzyw w diecie, mogą doprowadzić do rozwoju tej niebezpiecznej choroby.

Rak jest główną przyczyną zgonów na całym świecie, odpowiadając za prawie 10 milionów zgonów w 2020 r. Najczęstszymi w 2020 roku (pod względem nowych przypadków raka) były:

piersi (2,26 mln przypadków);
płuc (2,21 mln przypadków);
okrężnicy i odbytnicy (1,93 mln przypadków);
prostaty (1,41 mln przypadków);
skóry (1,20 mln przypadków);
żołądka (1,09 miliona przypadków).

Dodaj komentarz