Czym naukowcy wyjaśniają utratę smaku w COVID-19?
Amerykańscy naukowcy odkryli, że kubki smakowe znajdujące się na języku, zawierają enzym konwertujący angiotensynę 2 (ACE2), przez który koronawirus wnika do komórek.
Zdaniem ekspertów, zakażenie może również wpływać na komórki smakowe. To wyjaśnia fakt, że pacjenci z COVID-19 skarżą się na utratę lub zmianę smaku.
Eksperci z amerykańskiego National Institute on Aging, kierowani przez Josephine Egan, porównali odczucia towarzyszące osobom z koronawirusem i stan ich kubków smakowych podczas choroby i sześć miesięcy po wyzdrowieniu. W badaniu zauważono, że regeneracja smaku komórek macierzystych u zdrowych pacjentów, może zająć nawet kilka tygodni.
Zdaniem naukowców, uzyskane informacje, że COVID-19 przedostaje się do organizmu przez receptory, mogą pomóc w opracowaniu terapii dla osób, które zmagają się z długotrwałą utratą smaku po koronawirusie.