Czym może grozić niedobór jodu w czasie ciąży?
Badania wykazały, że dzieci pozbawione jodu w łonie matki, mają gorsze zdolności piśmiennicze, a w szczególności umiejętność literowania. Brak tego związku nie miał jednak wpływu na zdolności matematyczne, co sugeruje, że niedobór jodu wpływa na rozwój słuchu i związanej z nim pamięci.
Jod jest przyswajany z pożywienia i odgrywa ważną rolę w rozwoju mózgu i nawet niewielki niedobór tego związku, może wpłynąć negatywnie na rozwój mózgu dziecka. Naukowcy twierdzą, że kobiety w ciąży mogą temu zapobiec, przyjmując suplementy diety. Jod znaleźć można w wielu rodzajach pożywienia, a w szczególności w skorupiakach, kawiorze, tuńczyku, sardynkach czy mleku.
Naukowcy przeanalizowali dane z testów 228 dzieci, których matki były pacjentkami kliniki przedporodowej przy The Royal Hobart Hospital w Tasmanii w latach 1999-2001. Dzieci urodziły się podczas okresowego niedoboru jodu w populacji, ale warunki uległy odwróceniu, kiedy producenci pieczywa zaczęli stosować sól z dodatkiem jodu w ramach programu zniwelowania niedoboru jodu. Wyniki wykazały, że dzieci, które miały niedobór jodu w łonie matki, wypadały gorzej w testach pisemnych, a w szczególności w literowaniu. Naukowcy z University of Tasmania odkryli jednak, że niedobór jodu nie wpłynął negatywnie na zdolności matematyczne u dzieci.
Nasze badania wykazały, że dzieci mogą odczuwać skutki niedoboru jodu, nawet wiele lat po narodzinach – powiedziała doktor Kirsten Hynes.
Choć późniejsza dieta uczestników badania została uzupełniona o jod, to nie było to wystarczające, aby zniwelować negatywne skutki niedoboru jodu w czasie ciąży. Na szczęście, neurologicznym skutkom niedoboru jodu da się w pełni zapobiec, stosując się do zaleceń dietetyków oraz przyjmując suplementy diety uzupełniające dietę o jod.