Czy każda dawka alkoholu jest niebezpieczna dla naszego zdrowia?
Japońscy naukowcy odkryli, że picie dowolnej dawki alkoholu zwiększa ryzyko śmiertelnych chorób.
Eksperci zbadali dane kliniczne dotyczące 63,2 tys. pacjentów z rakiem i 63,2 tys. zdrowych osób. Wszyscy uczestnicy zgłosili znormalizowane jednostki spożycia alkoholu dziennie. Jedna znormalizowana jednostka jest równa 23 gramom etanolu, co odpowiada 180 mililitrom sake, 500 mililitrów piwa, 180 mililitrów wina lub 60 mililitrów whisky.
Najniższe ryzyko raka zaobserwowano przy zerowym spożyciu alkoholu, podczas gdy istniał liniowy związek między prawdopodobieństwem choroby a ilością wypitego alkoholu.
Szacuje się, że niskie spożycie alkoholu w ciągu dziesięciu lat (na przykład jeden napój dziennie przez dziesięć lat lub dwa napoje dziennie przez pięć lat) zwiększyło ogólne ryzyko raka o pięć procent.
Wiadomo, że alkohol zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów w narządach, takich jak jelita, żołądek, gruczoł sutkowy, prostata i przełyk.