Czy jedzenie jogurtu może zmniejszyć stan zapalny?
Czy rozpoczęcie każdego posiłku od zjedzenia jednej porcji jogurtu, może zmniejszyć stan zapalny? Zgodnie z nowym badaniem, odpowiedź brzmi „tak”. Jego autorzy uważają, że jogurt może uchronić nas przed szkodliwymi produktami ubocznymi bakterii jelitowych.
Zapalenie odgrywa rolę w różnych stanach, w tym łuszczycy i egzemie. Lekarze i naukowcy łączą je również z niektórymi mniej oczywistymi przypadłościami, takimi jak choroba Alzheimera i cukrzyca, a nawet wykazano, że może ono odgrywać rolę w niektórych chorobach psychicznych, takich jak depresja i schizofrenia. Ogólnie rzecz biorąc, zapalenie nie jest złe. W rzeczywistości, jest to sposób ochrony ciała; to pierwsza linia obrony naszego wrodzonego układu odpornościowego. Jednakże, jeśli stan zapalny trwa dłużej niż to konieczne, staje się problemem – gdyż organizm w zasadzie zaczyna atakować sam siebie.
Chociaż dostępne są różne farmaceutyczne środki przeciwzapalne, wszystkie mają wady, a stosowanie leków długoterminowych niesie wiele zagrożeń. Lekarze i naukowcy prześcigają się więc w poszukiwaniu bezpieczniejszych, bardziej naturalnych alternatyw.
Czy nabiał może być rozwiązaniem?
Dyskusja na temat mleczarstwa i jego roli w stanach zapalnych, toczy się od lat. Niektórzy uważają, że produkty mleczne mają działanie przeciwzapalne, podczas gdy inni twierdzą, że jest odwrotnie. W poszukiwaniu ostatecznej odpowiedzi, badacze z University of Wisconsin-Madison, wystawili na próbę jogurt. Badania prowadził Brad Bolling, adiunkt nauk o żywności.
Odnosząc się do debaty na temat mleczarstwa, przyznał:
Przez lata pojawiały się różne wyniki, ale nasze ostatnie badania pokazują, że wszystko wskazuje na działanie przeciwzapalne, szczególnie w przypadku fermentowanych produktów mlecznych.
Wyniki badania przedstawiono w dwóch artykułach opublikowanych w czasopismach Journal of Nutrition i British Journal of Nutrition.
Bakterie jelitowe i endotoksyny
Uważa się, że jogurt zmniejsza stan zapalny, poprawiając integralność wyściółki jelitowej. Ponadto, wzmacniając tę warstwę tkanki, endotoksyny – produkowane przez bakterie jelitowe – nie mogą przeniknąć do krwiobiegu i pobudzić stanu zapalnego.
Aby zbadać potencjalne korzyści płynące z jogurtu na stan zapalny, do pierwszego eksperymentu naukowcy zwerbowali 120 kobiet przed menopauzą, z których połowa była otyła. Połowa uczestniczek została poproszona o zjedzenie 12 uncji jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu każdego dnia przez 9 tygodni, podczas gdy pozostałe uczestniczki badania, spożywały zamiast tego pudding bez mleka. Przez cały czas trwania eksperymentu badacze pobierali próbki krwi i oceniali je pod kątem biomarkerów endotoksyn i stanów zapalnych. Wyniki, opublikowane w grudniu 2017 r. wykazały, że niektóre markery stanu zapalnego, takie jak TNF-alfa, uległy znacznemu zmniejszeniu u osób spożywających jogurty.
Inny badacz, Ruisong Pei dodaje:
Spożywanie 8 uncji niskotłuszczowego jogurtu przed posiłkiem, to realna strategia poprawy metabolizmu po posiłku, a tym samym, może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych.