Częste spożywanie papryczek chili może…
Naukowcy ze Śródziemnomorskiego Instytutu Neurologii we Włoszech odkryli korzyść związaną z częstym spożywaniem papryki chili.
Okazuje się, że może ona przedłużyć życie i aż o 23 procent zmniejszyć ogólne ryzyko przedwczesnej śmierci.
W badaniu wzięło udział 22 811 osób, których stan zdrowia był monitorowany przez naukowców przez osiem lat. Eksperci zauważyli, że ci, którzy regularnie spożywali czerwoną papryczkę (cztery razy w tygodniu lub częściej), byli o 40 procent mniej narażeni na śmierć z powodu zawału serca. Ryzyko śmierci z powodu udaru naczyniowego mózgu spadło jeszcze bardziej. Jednocześnie ochronne działanie papryczki nie zależało od rodzaju odżywiania badanych.
Naukowcy planują kontynuować badania w celu ustalenia mechanizmów biochemicznych leżących u podstaw działania czerwonej papryki i pokrewnych kultur zawierających kapsaicynę, alkaloid o płonącym smaku. Wiadomo, że substancja ta przyczynia się do śmierci komórek złośliwych, działając na mitochondria komórek.