Cynamon i jego magiczne właściwości

Cynamon od dawna jest popularną przyprawą do pieczenia i gotowania. Badania wykazały, że jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy! Wystarczy się upewnić, że kupujesz prawdziwy cynamon, więc trzeba uważać w sklepach i dobrze sprawdzać jego skład.

Oto 10 korzyści zdrowotnych wynikających z dodania cynamonu do diety.

1. Badania wykazały, że zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżyć poziom złego cholesterolu.

2. Cynamon może mieć wpływ na poziom cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu drugiego.

3. Zapobiega infekcjom, za które są odpowiedzialne drożdże.

4. W badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture w stanie Maryland uznano, że cynamon zmniejsza proliferację komórek nowotworowych białaczki i chłoniaka.

5. Zapobiega krzepnięciu krwi.

6. Pół łyżeczki cynamonu w połączeniu z jedną łyżką miodu każdego ranka przed śniadaniem, pomoże w bólu stawów.

7. Ma działanie antybakteryjne. Hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności.

8. Jedno z badań wykazało, że już sam zapach cynamonu poprawia funkcje poznawcze i pamięć.

9. Naukowcy z Kansas State University stwierdzili, że cynamon zwalcza bakterie E.coli w sokach niepasteryzowanych.

10. Jest doskonałym źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia.

Dodaj komentarz