Cukier zwiększa ryzyko wystąpienia demencji starczej
Naukowcy z Columbia University odkryli, że dodanie do herbaty dwóch i pół łyżeczek cukru, zwiększa ryzyko wystąpienia demencji starczej lub choroby Alzheimera.
Badaniem objęto 2226 osób bez objawów demencji. Wśród ochotników przeprowadzono ankietę, podczas której mieli oni wskazać, jak często spożywają cukier i w jakiej postaci. U 429 osób, w ciągu 7 lat, zdiagnozowano chorobę Alzheimera.
Okazało się, że u osób, które codziennie spożywają 30,3 g cukru spożywczego, ryzyko otępienia jest większe o 33 procent w porównaniu z tymi, którzy dostarczają swojemu organizmowi tylko 5,8 g cukru dziennie. Naukowcy wykazali również, że osoby, które często piją słodkie soki, są o 27 procent bardziej narażone na chorobę Alzheimera a ci, którzy piją słodkie napoje gazowane – o 54 procent.
Ustalenia ekspertów zostały przedstawione na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimer’s Disease Control w Chicago.