Ciemna czekolada poprawia nastrój
Niewielkie porcje ciemnej czekolady wprawiają w dobre samopoczucie i poprawiają nastrój – twierdzą badacze z University of Technology (Australia).
Wiele substancji zawartych w kompozycji ziaren kakaowych, działa bezpośrednio na mózg człowieka i jego zdolności intelektualne. W sumie, badanie obejmowało 72 ochotników. Każdego dnia przez miesiąc, musieli oni pić napój czekoladowy o różnej koncentracji polifenoli, substancji czynnych zawartych w kakao. Liczba substancji wahała się od zera do 500 mg. Naukowcy zauważyli znaczną poprawę nastroju wśród wolontariuszy przyjmujących 500 mg polifenoli. Czuli się oni bardziej szczęśliwi i pewni siebie.
Na dzień dzisiejszy, trudno jest udzielić dokładnej odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób czekolada wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu. Wydaje się, że istnieje złożony związek między tą słodką przyjemnością a pracą ludzkiego układu nerwowego.