Chcesz schudnąć? Czytaj etykiety
Zaskakujący wniosek, że sprawdzanie etykiet na produktach żywnościowych zmniejsza ryzyko otyłości, to owoc badań międzynarodowej grupy naukowców skupionej wokół Uniwersytetu z Santiago de Compostela. Tajemniczy efekt dotyczy w największym stopniu białych, wykształconych kobiet.
Badacze pod wodzą Marii Loureiro wpadli na ten trop, analizując dane z ogólnonarodowej ankiety zdrowotnej, w ramach której zbadano zwyczaje żywieniowe ponad 25 tysięcy Amerykanów. Jak się okazało, statystyczna konsumentka, która ma w zwyczaju czytać etykiety produktów spożywczych, przy wzroście 1,62 m, waży o prawie cztery kilo mniej niż pozostałe.
Czy czytanie wystarczy?
Niekoniecznie. Za wyjaśnieniem tego fenomenu mogą stać czynniki pośrednie. Niewykluczone, że grupa czytająca etykiety przywiązuje większą wagę do zachowań zdrowotnych w ogóle, a sprawdzanie informacji na opakowaniach.