Cebula i czosnek mogą chronić przed rakiem piersi

Nowe badania poddały analizie spożycie cebuli i czosnku wśród kobiet w Puerto Rico i zasugerowały, że warzywa te mogą znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.

Cebula i czosnek należą do rodzaju allium, podobnie jak pory, szczypiorek i setki innych gatunków. Te bogate w smaku i zarazem ostre warzywa, mogą również być w stanie zwalczyć choroby, takie jak cukrzyca, choroby serca a nawet rak.

W odniesieniu do raka, w kilku badaniach szczegółowo zbadano powiązania między spożywaniem cebuli i czosnku a ryzykiem raka jelita grubego, żołądka i prostaty. Badania wykazały, że im więcej warzyw spożywają ludzie, tym mniejsze jest ryzyko zachorowania na te nowotwory. Jednak mniej obszerne badania dotyczyły związku z rakiem piersi.

Naukowcy kierowani przez Gauri Desai, doktorantkę epidemiologii na Uniwersytecie w Buffalo (UB), części The State University of New York, postanowili dokładniej zbadać ten temat, badając populację kobiet w Puerto Rico. Powody wyboru tej populacji były dwojakie. Po pierwsze: Portoryko ma niższy wskaźnik raka piersi w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi, co sprawia, że ​​jest to ważna populacja do badań. Po drugie, przyprawa zwana „sofrito”, która składa się głównie z czosnku i cebuli, to składnik tradycyjnego sosu portorykańskiego, który jest powszechnie spożywany na całej wyspie. Spożycie sofrito częściej niż raz na dzień zmniejszyło ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 67% w porównaniu osobami, które w ogóle go nie spożywają.

Naukowcy opublikowali wyniki swoich odkryć w czasopiśmie „Nutrition and Cancer”.

Dodaj komentarz