Butelki z piwem zawierają toksyczne substancje

Naukowcy z Uniwersytetu w Plymouth (Anglia) odkryli, że butelki zawierające piwo, wino i inne napoje alkoholowe, zawierają substancje toksyczne.

Badacze przeanalizowali skład chemiczny 89 butelek zebranych w punktach sprzedaży detalicznej od września 2017 r. do sierpnia 2018 r. 76 próbek było zanieczyszczonych niskim poziomem kadmu, a 55 – ołowiem. Chrom wykryto we wszystkich zielonych butelkach, a także w brązowych butelkach. Naukowcy wykazali, że najbardziej szkodliwe substancje chemiczne występują w szkle emaliowanym. Stężenie kadmu wynosiło w nich 20 tysięcy części na milion, a ołowiu – do 80 tysięcy części na milion. 

W lutym naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Exeter odkryli w ciałach młodzieży, ślady bisfenolu A, związku chemicznego, który jest częścią plastiku używanego w butelkach wody pitnej, a także w pojemnikach na żywność. Substancja ta jest przyczyną zaburzeń układu rozrodczego i wielu chorób onkologicznych.

Dodaj komentarz