Brokuły przydatne w walce z astmą?
Naukowcy twierdzą, że jedzenie gotowanych na parze brokułów może leczyć astmę. Zawierają one bowiem sulforafan, który zapobiega zapaleniom dróg oddechowych. Podobnie działają również kapusta i brukselka.
Jedzenie zielonych warzyw jest ważnym składnikiem naszej diety i może poprawić ogólny stan naszego zdrowia. Według naukowców z Melbourne, brokuły gotowane na parze są nowym sposobem leczenia dla astmatyków.
Sulforafan występuje naturalnie w brokułach i innych warzywach z rodziny krzyżowych. Badania wykazały, że może on pomóc w ochronie przed zapaleniem dróg oddechowych, które powoduje astmę. Brokuł jest też bogaty w witaminy A i C, witaminę B-6 oraz zawiera żelazo, wapń i błonnik. Część warzyw rodziny kapustnych ma również właściwości antyrakowe. Są też dietetyczne i pełne antyoksydantów.
Badania laboratoryjne na uczelni w Melbourne wykazały również, że jedzenie warzyw z rodziny krzyżowych, w tym kapusty, brukselki i kalafiora zmniejsza, a nawet odwraca uszkodzenia płuc.
Nasze badania mogą pomóc tym ludziom, którzy są odporni na aktualne możliwości leczenia – powiedział doktor Karagiannis z Melbourne.
Badania są dopiero w fazie eksperymentalnej, więc podczas ataku astmy lub poważnych problemów z oddychaniem, normalne zalecenia medyczne muszą być przestrzegane. To, że natura pozwala nam na wynalezienie nowych sposobów leczenia nie znaczy, że chorzy w pełni odejdą od zażywania leków.