Brokuły oczyszczają tkanki płuc

Brokuły to wyjątkowe warzywa, które zawierają w sobie wiele przydatnych substancji.

Grupa amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Baltimore stwierdziła, że to warzywo, spożywane regularnie, pomaga oczyścić płuca oraz niszczy patogeny, które z kolei, mogą stać się czynnikami prowadzącymi do wielu poważnych chorób.

Aby chronić płuca przed wpływem różnych patogennych bakterii, w ciele znajdują się leukocyty – białe krwinki. Jednak, u osób z osłabionym układem odpornościowym lub cierpiących na jakąkolwiek przewlekłą chorobę, ta funkcja ochronna ulega osłabieniu.

W wyniku badań odkryto, że składnik brokułów – sulforafan – ma unikalną zdolność regeneracji aktywności białych krwinek, które odgrywają rolę makrofagów. Sulforafan, który jest częścią brokułów, wchodzi w stan aktywny pod wpływem specyficznych enzymów jelita i gruczołów ślinowych, bezpośrednio zaangażowanych w proces trawienny.

Dodaj komentarz