Brokuły i cukinia powstrzymują rozwój nowotworów gardła i krtani?
Naukowcy stwierdzili, że ludzie poddawani leczeniu nowotworów złośliwych głowy i szyi, powinni jeść brokuły, cukinię i rzeżuchę. Badacze zaprezentowali swoje odkrycia na dorocznej konferencji American Association for Cancer Research w 2017 r.
Zgodnie z danymi statystycznymi, u pacjentów poddawanych leczeniu złośliwych nowotworów głowy i szyi, istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia raka gardła i krtani. Co więcej, nawet jeśli pierwsza choroba zostanie pokonana, druga może prowadzić do śmierci chorego. Naukowcy odkryli, że brokuły, rzeżucha oraz cukinia znacznie zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów krtani i gardła. Warzywa te zawierają substancję o nazwie sulforafan, która ma działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne.
Eksperymenty na myszach wykazały, że sulforafan zmniejsza ryzyko zachorowania na raka gardła i krtani, a badania na zdrowych ochotnikach, którzy regularnie pili sok z warzyw, wykazały, że w gardle i krtani ludzi tworzą się mechanizmy ochronne, które uniemożliwiają pojawienie się guzów.