“Boom” na zielone koktajle – dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Świeże warzywa liściaste są niesamowicie zdrowe – to istna kopalnia witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. A kiedy wkomponuje się je w koktajle, stają się pyszne, łatwe i przyjemne do konsumpcji. W dodatku, można je robić codziennie i nasz organizm na pewno nam podziękuje za takie dawki zielonej energii.

“Boom” na zielone koktajle zaczął się od książki Victorii Boutenko: “Rewolucja zielonych koktajli”. Boutenko przeprowadziła pierwszy tego typu eksperyment na świecie: zwerbowała do współpracy dziesięciu sportowców wytrzymałościowych, którzy w ciągu sześciu tygodni mieli kontynuować ich typowy schemat szkoleniowy. Jedyną różnicą było to, że wprowadzili do swojej diety właśnie zielone smoothie, składające się z zielonych warzyw liściastych i świeżych owoców. Wynik był niezwykły.

Przy eksperymencie pomagali profesorowie, lekarze i dietetycy i wszyscy są nim oczarowani. Zielone koktajle poprawiły wytrzymałość sportowców, zwiększyły poziom energii, przyspieszyły czas jej odzyskiwania, zmniejszyły prawdopodobieństwo kontuzji i ogólnie podniosły ich ogólny stan zdrowia. Ponadto, odnotowano znaczny spadek wskazań na zapalenia mięśni i silne zakwasy.

Boutenko uważa, że zielone smoothies są przyszłością diet wellnes i pomogą w leczeniu problemów zdrowotnych, między innymi otyłości, nowotworów, cukrzycy czy chorób serca.

Dodaj komentarz