Białe mięso równie szkodliwe jak czerwone

Naukowcy z Instytutu Badawczego Szpitala Dziecięcego w Auckland (USA) stwierdzili, że wbrew powszechnemu przekonaniu, czerwone i białe mięso w równym stopniu zwiększają poziom cholesterolu we krwi.

Według ekspertów, spożycie dowolnego rodzaju mięsa zwiększa zawartość lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), które są jednym z głównych nośników cholesterolu. Cholesterol związany z LDL nazywany jest „złym” cholesterolem ze względu na jego związek ze zwiększonym ryzykiem miażdżycy. Porównywalna ilość białek roślinnych nie prowadzi do tego efektu.

W ostatnich dziesięcioleciach spożycie czerwonego mięsa w krajach zachodnich, zmniejszyło się z powodu obaw o jego związek z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Jednak eksperci często zalecają spożywanie drobiu, jako zdrowszej alternatywy dla czerwonego mięsa. Według autorów badania warzywa, produkty mleczne i rośliny strączkowe, są bardziej skuteczne w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.

Dodaj komentarz