Bezpieczeństwo na talerzu

Zdrowie i bezpieczeństwo to nie tylko wybór pożywienia pełnego składników odżywczych o fenomenalnych właściwościach. Należy o tym pamiętać i zawsze przestrzegać zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków. Zwłaszcza dzisiaj, kiedy żywność jest „wzbogacona” o substancje chemiczne i metale ciężkie, a dodatkowo, dookoła szaleją różnego rodzaju infekcje.

Owady i im podobne widać gołym okiem, więc bez przeszkód można je usunąć. Większość drobnoustrojów ginie pod wpływem obróbki cieplnej. Pozostaje kwestia toksyn i innych chemikaliów… Co zrobić, by zjadać ich jak najmniej? Przede wszystkim, należy przestrzegać koronnych zasad bezpieczeństwa żywności na każdym etapie: wyboru źródła produktów, przechowywania, przyrządzania i w końcu – zjadania.

Wybór źródła pokarmu jest trudny i kto wie, czy nie najważniejszy. Trzeba sprawdzić, czy dany produkt ma pochodzenie organiczne czy przemysłowe (często związane z chemicznymi dodatkami). Daje to bowiem konkretne informacje co do metod produkcji, transportu, dopuszczenia do obrotu, etc. Im większa wiedza, tym mniejsze prawdopodobieństwo podjęcia złej decyzji. Jak to zrobić? Po pierwsze – kupować świeże, sezonowe warzywa i owoce, produkty zbożowe i nabiałowe, czy mięso w miejscach zaufanych, oznaczonych jako uprawy czy hodowle ekologiczne, a po drugie – unikać jedzenia niewiadomego pochodzenia.

Żywność należy przechowywać tak, by jak najdłużej zachowywała swoją świeżość, smak i właściwości. Owoce i warzywa zawsze myć pod bieżącą wodą, a przed włożeniem do lodówki moczyć 30 minut w lekko posolonej wodzie. Kupować owoce i zielone warzywa zgodnie z bieżącym zapotrzebowaniem. Mięso przechowywać w szczelnych woreczkach w zamrażarce, a rozmrażać je w lodówce, zimnej wodzie lub w mikrofalówce. Nie trzymać produktów spożywczych na wierzchu, a produkty sypkie umieszczać w plastikowych bądź szklanych, szczelnych pojemnikach.

Jak postępować podczas przygotowania jedzenia do spożycia?

  • żywność (zwłaszcza owoce i warzywa) myć pod bieżącą wodą, by usunąć zalegający na powierzchni brud, chemikalia i mikroorganizmy
  • warzywa i owoce myć w całości, przed pokrojeniem, by nie pozbawiać ich wartości odżywczych
  • ziarna i warzywa strączkowe moczyć 30 minut w czystej wodzie przed rozpoczęciem gotowania, by zainicjować reakcje enzymatyczne, zwiększyć wartości odżywcze i sprawić, by były łatwiejsze do strawienia, a także skrócić czas gotowania i oszczędzić energię
  • warzywa najlepiej pokroić tuż przed użyciem i w miarę możliwości zostawić na nich skórkę
  • najlepiej gotować na parze – żywność traci wtedy mniej składników odżywczych
  • unikać smażenia, ponieważ w jego trakcie mogą wytwarzać się szkodliwe substancje
  • jeśli jednak nie wyobrażasz sobie życia bez smażonych potraw, używaj oliwy z oliwek lub oleju kokosowego.

Pamiętajmy, że im staranniej przygotowany posiłek, tym zdrowszy i bezpieczniejszy jest dla naszego organizmu.

Dodaj komentarz