Batat – cudzoziemski ziemniak
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, są bardzo popularne w Polsce. To dobrze, ponieważ są bogate w przeciwutleniające flawonoidy, witaminy, minerały i błonnik, które mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka.
Te środkowoamerykańskie bulwy dostarczają wysokiej klasy kalorii (90kcal/100g), pochodzących z węglowodanów złożonych, a dokładnie ze skrobi. Charakteryzują się odpowiednim stosunkiem wielocukrów – więcej w nich amylozy niż amylopektyny, co sprawia, że po ich spożyciu poziom glukozy we krwi podnosi się raczej powoli.
Bataty zawierają ogromną ilość beta-karotenu (8509μg/100g) i witaminy A (14187μg/100g – 473% dziennego zapotrzebowania!). Są to bardzo silne, naturalne antyoksydanty. Witamina A dodatkowo wspiera integralność błon śluzowych, stan skóry i wzroku. Oba wymienione flawonoidy zapobiegają także występowaniu nowotworów płuc i jamy ustnej.
Słodkie ziemniaki obfitują również w witaminy z grupy B, takie jak: kwas pantotenowy – B5 (16% dziennego zapotrzebowania), pirydoksyna – B6 (15%), tiamina – B1 (6,5%), niacyna – B3 (3,5%) i ryboflawina – B2 (5,5%). Są kofaktorami dla różnych enzymów w procesach metabolicznych. Cechuje je spora zawartość składników mineralnych, umożliwiających organizmowi właściwe funkcjonowanie, m. in.: żelaza (7,5% dziennego zapotrzebowania), wapnia (3%), magnezu (6%), manganu (11%) i potasu (7%). Jeszcze bardziej wartościowe od bulw słodkich ziemniaków są ich liście. 100 gram świeżych liści zwiera mnóstwo żelaza, witaminy C, folianów, witaminy K i potasu.
W Polsce bataty można kupić w wielu marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Należy wybierać te o nienaruszonej i gładkiej skórce oraz zwartej konsystencji, a unikać miękkich i zwiotczałych lub zdrewniałych.