Badania: Czerwone mięso zwiększa ryzyko nowotworu okrężnicy u kobiet
Naukowcy z Uniwersytetu Leeds w Wielkiej Brytanii odkryli, że zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u kobiet. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „International Journal of Cancer”.
W analizie wykorzystano dane z długoterminowego badania kohortowego, w którym wzięło udział 32 147 kobiet z Anglii, Walii i Szkocji. Zostały one przebadane w latach 1995-1998, a ich zdrowie obserwowano średnio około 17 lat. Uczestniczki uzupełniły również ankiety, w których opowiedziały o swoich nawykach żywieniowych. W trakcie trwania badania zdiagnozowano 462 przypadki raka jelita grubego, w tym 119 przypadków raka okrężnicy.
Okazało się, że kobiety, które regularnie jedzą czerwone mięso, znacznie częściej zapadają na raka końcowego odcinka jelita grubego. Rak okrężnicy jest jednym z trzech podtypów nowotworu jelita grubego. Pozostałe dwa to rak odbytnicy oraz rak wyrostka robaczkowego. Jak pokazują statystki, raki okrężnicy odnotowuje się częściej niż raki odbytnicy.
Oczekuje się, że do 2030 roku zostanie zarejestrowanych ponad 20 milionów nowych przypadków raka jelita grubego na świecie. Zdaniem ekspertów, ok. 20 procent wszystkich nowotworów można uniknąć przechodząc na dietę wegetariańską lub wegańską.