7 pomysłów na pyszne niskowęglowodanowe śniadanie
Jeśli starasz się schudnąć lub po prostu chcesz jeść zdrowiej, istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania niskowęglowodanowych śniadań.
Badania wykazały, że jedzenie większej ilości białka niż węglowodanów może zapobiec zmęczeniu, zwiększyć koncentrację, ograniczyć łaknienie na cukier, zahamować apetyt i zwiększyć beztłuszczową masę ciała. Dodatkowo, może również pomóc schudnąć.
Oto kilka prostych sposobów na niskowęglowodanowe śniadanie.
1. Koktajle
Jeśli zwykle zaczynasz dzień od zdrowego smoothie, spraw, żeby było jeszcze zdrowsze używając ¼ szklanki owoców. Dodaj ogórek, stewię, szpinak, i szczyptę proszku kakaowego do smoothie, aby było słodsze. Wybierając owoce do swojego smoothie, upewnij się, że używasz tych o niskiej zawartości cukru. Wybierz jeżyny i maliny, zamiast bananów.
2. Owsianka
Jeśli chodzi o płatki owsiane, to jednym z najlepszych sposobów, aby zjeść niskowęglowodanowe śniadanie, jest użycie ¼ filiżanki owsa. Gotuj je z białkami jaj i mlekiem migdałowym (lub mąką kokosową i nasionami Chia, jeśli są wegańskie), aby je zagęścić. Powoduje to zmniejszenie zawartości węglowodanów oraz jednoczesne zwiększenie zawartości białka.
3. Warzywa
Warzywa oferują wiele korzyści dla zdrowia, więc na pewno warto dodać je do swojego śniadania. Wrzuć kilka zielonych warzyw do porannego smoothie lub kilka plasterków papryki czy szparagów do jaj. Warzywa są bogate w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i kontrolować poziom insuliny, aby zapobiec przyrostowi masy ciała.
4. Jaja
Jajka są świetnym pokarmem, którego można użyć do przygotowania niskowęglowodanowego śniadania. W przypadku, gdy nie lubisz całych jaj, możesz wykorzystać tylko białka, wlewając je do smoothie lub po prostu mieszając je z płatkami owsianymi.
5. Białko w proszku
Białko w proszku jest bardzo pomocne, jeśli chcemy przyrządzić niskowęglowodanowe śniadanie. Zdecyduj się na wysokiej jakości białko w proszku, które nie zawiera cukru, sztucznych składników oraz ma niską zawartość węglowodanów i tłuszczu. Można zmieszać je z płatkami owsianymi, dodać trochę do smoothie lub wykorzystać je zamiast mąki do zrobienia naleśników lub babeczek.
6. Kawa
Jeśli nie możesz wyobrazić sobie rozpoczęcia dnia bez kawy, ogranicz się tylko do jednej filiżanki. Podczas gdy jedna filiżanka kawy dziennie może korzystnie wpłynąć na poziom insuliny, kilka filiżanek może spowodować znaczny skok poziomu insuliny, zupełnie jak cukier. Spróbuj rozważyć picie zielonej herbaty zamiast kawy.
7. Unikaj śmietany i cukru
Jednym z najprostszych sposobów na niskowęglowodanowe śniadanie jest dodanie niesłodzonego kokosowego lub migdałowego mleka do kawy, zamiast śmietanki i wykorzystanie stewii zamiast cukru. Do mokki warto dodać odrobinę proszku kakaowego.
Przygotowywanie niskowęglowodanowego śniadania nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Gdy się je dobrze przyrządzi, niskowęglowodanowe śniadanie może być bardzo satysfakcjonujące i pyszne! Co więcej, nie musisz liczyć niechcianych kalorii.